| Elfelejtett jelszó | Regisztráció

Öregdiák

Karrier Iroda - Pannon Egyetem

Öregdiák hírlevél (Archívum) - Öregdiák Hírlevél - 2012.szeptember - október

Öregdiák Hírlevél

2012. szeptember 28.


 

GK | MFTK | MIK | MK |

            Egyetemi Hírek |Állásajánlatok| Kérdőív | Sikertörténetek

 

  Csatlakozzon hozzánk facebookon !

Legyen tagja -en az öregdiák csoportnak!

Egyetemi Hírek

A Pannon Egyetem Közművelődési Titkárságának programjai


Október 2. kedd 19.30, E épület kamaraterem
ARAB EST A COSMOS TRIOVAL ÉS HALAS ADELAIDÁVAL
Világzenei Estek

Ezen az estén a megszólaló arab népzenéket a Cosmos Trio egyéni, izgalmas, egzotikus hangszer-összeállításában hallhatjuk, mindeközben Halas Adelaida színművésznő tolmácsolásában elénk tárulnak az arab költészet gyöngyszemei. A műsor elkalauzolja a hallgatóságot a rejtélyes kelet birodalmába. A csellóművész-zeneszerző Kövi Arthur Bálint irányításával egy új, de mégis kellemes hangulatú modern zene születik az arab, indiai, afrikai, magyar, ausztrál népzenék felhasználásával: „Kreativitásunk szakít a keleti muzsikák egyes törvényeivel, és bátran teremt sajátos, ízléses szintézist a rejtélyes Európán kívüli és Európa 19-20. századi zenéje között.”

Halas Adelaida – szöveg; Kövi Arthur Bálint – cselló; Franczia Dániel – darbuka, def; Soós Arnold – djembe, ütőhangszerek

 

Október 5. péntek 13 óra, Egyetemi park
MEGEMLÉKEZÉS ÉS KOSZORÚZÁS
Az Aradi Vértanúk emlékkövénél az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártírjainak tiszteletére.


EGYETEMI FOLKLÓRHÉT

Október 8. hétfő 19 óra, B épület konferenciaterem
TANÁR-DIÁK MESEFELOLVASÓ EST
Hol volt, hol nem volt… – a Pannon Egyetem oktatói, dolgozói és hallgatói olvasnak fel magyar népmeséket. Szeretettel várjuk a mesehallgató közönséget!

 
Október 9. kedd 19.30, E épület kamaraterem
VÍGSÁGOK ÉS BALGASÁGOK
Terescsik Eszternek és Szűcs Lászlónak, a veszprémi Petőfi Színház művészeinek népi játéka.

 
Október 10. szerda 17 óra, E épület kamaraterem

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
Farkas Balázsné Petrikowszky Marianna népi iparművész szőtteseiből készült tárlat.

 
Október 11. csütörtök 19 óra, B épület konferenciaterem

NÓTAEST ÉS BORKÓSTOLÁS
Hangulatfelelős a Magyarnóta Kör. Közreműködik: a Veszprémi Egyetemi Kórus, Szőke Barna (PE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet) és Nádasi Elemér (tangóharmonika, ének).

 
Október 12. péntek 19 óra, E épület kamaraterem

TÁNCVIGALOM ÉS BATYUS BÁL
Népek táncai a Jó Hangulat Klubbal, Timár Lajos vezetésével.

Október 16. kedd 19.30, E épület kamaraterem
GÖRÖG EST A MYDROS ZENEKARRAL  Világzenei Estek
„A Mydros zenekart 2001-ben alapítottuk, hogy megoszthassuk mindenkivel azt az örömöt, amit a görög zene és tánc ad nekünk gyermekkorunk óta. Az elmúlt közel tíz évben rengeteg lehetőséget kaptunk erre, a hetente zajló görög zenés vacsoraestek és táncházak mellett jelentős hazai és külföldi zenei eseményeken vehettünk részt. Ötéves születésnapunkat nagylemezzel ünnepeltük. Hangszerelésünk a tavernazenének kedvez: a buzuki és a harmonika mellé a kíséretet a gitár, a basszusgitár, és a darbuka adja; két énekesnőnk hangja pedig tökéletes összhangot alkot. Repertoárunk felöleli a görög zene majd minden stílusát.”

 

Október 19. péntek 10 óra, E épület kamaraterem
KÖZPONTI EGYETEMI ÜNNEPSÉG

Program:
- Dr. Friedler Ferencnek, a Pannon Egyetem rektorának megemlékező gondolatai

- Kulturális műsor „Veszprém Anno – 1956” címmel, Sebő József dokumentumjátékát előadják az Egyetemi Versmondó Műhely tagjai
 


VI. ÖREGDIÁK KONGRESSZUS

Immáron hatodik alkalommal került megrendezésre az Öregdiák Kongresszus a Veszprémi Egyetem Hallgatói Alapítvány és a PE Karrier Iroda szervezésében 2012. szeptember 15-én 13:00 – és 23:00 óra között.

A rendezvény helyszíne idén Veszprém volt, a jó öreg DC – avagy DiákCentrum (Wartha Vince utca) adott otthont az eseménynek, ahová 13 órától folyamatosan érkeztünk meg oldalbordával, csoporttárssal vagy gyerkőccel hiszen az idei év újdonsága volt a GYERMEKMEGŐRZŐ animátorral, amelynek sokan - főként a legkisebbek nagyon örültek.

A délután a kötetlen beszélgetéseknek adott hely úgymint „Derégláttalak, mitmivan?’  „Megnekérdezd mivanvelem!!” „Szarulnézelki, iszolterendesen?” „Jóhogylátlak, meghívszegysörre?” Mégmindiggyönyörűvagy, lehetekaférjed?” És az elmaradhatatlan: „Hogyvagy, sehogy?” „Mivanveled, semmi?” – a lá Fj☼rd SvenssФn.

A rendezvény keretében a VEHA első alkalommal rendezte meg ADOMÁNYOZÓ ÁRVERÉSét ahol a rendezvény nevével fémjelzett egyedi készítésű faliórára licitálhattak jelenlévők.

Az estébe csúszva nem feledkeztünk meg a hagyományokról sem: a regnáló Öregktor, Tornai Mátyás Zsolt köszöntötte a megjelenteket és megáldotta az eseményt majd egy aligtöbbmintkétperc hagyományhárító Agyszülői Be-Kösz-Öntőt követően a megjelentek új Öregktort választatottak JEGES személyében az ünneplés és  közelháromperc vagy tán több is Öregdiák Kupaavatáson az agyszülők alkalomhoz illetlenül és nemes nedüvel töltve köszöntötték a Kupát s az öregdiákok egymást.

A hagyományokhoz híven a Veszprémi Öregdiák Kongresszus hivatalos Himnuszának közös eléneklésére is sort került, a nagy jó kedvtől vezérelve persze többször is.

Még ha nem is nagy számban, de megjelentünk mi a Veszprémi majd Pannon Egyetem öregdiákjai s a komoly témákat néha mellőzve néha elővéve remek délutánt és esetét töltöttünk együtt családostul.  Jó volt újra látni a régi arcokat! Reméljük és bízunk benne, hogy a következő Öregdiák Kongresszus is legalább ilyen hangulatban telik majd és minél többen részt veszünk rajta.

Találkozunk jövőre!

Horváth Ágnes

 

Georgikon Kar

Tanévnyitó Ünnepély

2012. szeptember 8-án került megrendezésre a Pannon Egyetem Georgikon Kar, Tanévnyitó Ünnepsége.


Hagyomány, hogy a kar tanévnyitó ünnepségén díszoklevelet adnak át azoknak az öreg gazdászoknak, akik az egyetemes tudomány, a mezőgazdaság ügyét itthon és külföldön hosszú évtizedeken át folyatott munkáságukkal, a Pannon Egyetem támogatásával, jó hírének ápolásával híven szolgálták. Az 50 éves szolgálatért arany díszoklevelet 29-en, 65 év szolgálatért vas oklevelet 11-en vehettek át. A Pro Universitate Pannonica nagyezüst emlékérmet Dr. Taller János tudományos főmunkatársnak ítélték oda.


A rendezvényen került sor az elsőéves hallgatók fogadalomtételére és ünnepélyes egyetemi polgárrá avatására, majd a köztársasági ösztöndíjas hallgatókat ünnepelték.


EGÉSZSÉGNAP

A Pannon Egyetem Georgikon Kar hagyományteremtő szándékkal rendezte meg 2012. szeptember 26-án az Egészségnapot. A program célja, hogy szakértők segítségével felhívják a figyelmet az egészséges életmód, a helyes táplálkozás, a sport fontosságára.


GEORGIKON ÉJJEL A KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN

Helyszín: Georgikon Kar, A-épület, Deák Ferenc u. 16., A/V. előadó
Időpont: 2012. szeptember 28. péntek 20:00-22:30

Programok:

Dr. Kocsis László egyetemi tanár:
A nagy átváltozás: út a szőlőtől a borig

Dr. Bercsényi Miklós egyetemi tanár:
Miért nevelünk ragadozó halakat vegetáriánus módon?

Farkas László gimnáziumi tanár:
Látványos fizika

Dr. Polgár J. Péter egyetemi docens:
Olcsó húsnak híg a leve

A program keretében lehetősége nyílik a kíváncsi látogatóknak az Egyetem állattárának megtekintésére Kondorosy Előd egyetemi docens vezetésével.


  X. CSIKI LÁSZLÓ EMLÉKTÚRA
 

2012. október 13-án, szombaton immár tizedszerre kelünk útra a Csiki László Emléktúra alkalmából. Idén visszatérünk a legelső túránk (2008. február 16.) színhelyére, a Keszthelyi-hegységbe egy barlangnéző, kilátómászó és csúcsra hágó kirándulásra.

Utunk során, az alábbi fontosabb pontokat érintjük: Balatongyörök - Bél Mátyás-kilátó – Széchenyi kopjafa – Szobakő-barlang – Pad-kő – Berzsenyi-kilátó – Nagymező -Festetics-kilátó – Gyenesdiás.

Gyülekező: Keszthely vasútállomás: 09:00, indulás a 9:24-es vonattal Balatongyörökre.

Nagymezőre érkezés várható időpontja: 16:00 óra. Távolság: kb. 12 km. Szintkülönbség: kb. 300 m.

Túra nehézsége: extra light

A túra ingyenes, azon bárki részt vehet, sőt!!!  Kérünk minden kedves érdeklődőt, hogy részvételi szándékát jelezze e-mailben:
Makó Balázsnál: kozmuvelodes@georgikon.hu
Kóbor Péternél: p.kobor@gmail.com

Sok szeretettel várunk minden hallgatót, dolgozót és oktatót egy barátságos kirándulásra.

 

Mérnöki Kar

Az első gyémántoklevelek átadása a Mérnöki Kar tanévnyitó ünnepélyén


A Mérnöki Kar 2012. szeptember 14-én tartotta tanévnyitó ünnepi kari tanács ülését. A rendezvényen az elsőéves hallgatók egyetemi polgárrá avatása mellett a 60 évvel ezelőtt végzettek közül öten gyémánt, míg az 50 évvel ezelőtt végzettek közül 23-an aranyoklevelet vehettek át.


Nagy Károly, a 60 éve végzett vegyészmérnökök képviseletében e szavakkal köszöntötte az ünnepély résztvevőit, és terjesztette elő kérésüket:


„Nagy megtiszteltetés részemre megszólalni szeretett alma-materem ünnepélyén. 6o évvel ezelőtt 1952 szeptemberében amikor az „A” épület előtti téren Dr. Polinszky Károly rektor úr kezéből átvettük a mérnöki diplomákat, nem gondolhattunk arra, hogy új életünkben elvégzendő szakmai illetve tudományos tevékenységünk után második, illetve harmadik diplomában is részesít Egyetemünk. 6o évvel ezelőtt 45 jól felkészült mérnök lépett ki az Egyetem kapuján és állt másnap munkába az úgynevezett nehézvegyipar területén. Mi, a Veszprémi Vegyipari Egyetemről elsőként kikerült mérnökök 40- 50 éven át nyújtottunk a társadalom által is megbecsült teljesítményt a szervetlenvegyipar, a szilikátipar és az olajfeldolgozó ipar különböző ágazataiban. Sokan tovább képeztük magunkat, doktori és tudományos címeket értünk el, szabadalmazott eljárásokat dolgoztunk ki és ami a legfőbb, a ránk bízott vagy vállalt termelő- fejlesztő területeken a munkát eredményesen, gazdaságosan és emberséggel végeztük. Sajnos tagozatunk átlag életkora pályánk kezdetén elég magas volt, a megelőző háborús évek miatt, így 2002-ben amikor a mérnöki kar először bocsátott ki arany diplomákat csak 15-en folyamodhattunk az elismerésért. Most a 60 éves évfordulón, amikor méltónak találtak bennünket a gyémánt diplomára, csak hatan kérjük az Egyetem vezetését, hogy részesítsenek bennünket e magas elismerésben.”

Veszprém város és a Pannon Egyetem kapcsolatának erősítésében kifejtett tevékenysége elismeréseként dr. Papp Sándor professzor Volkra Ottó díjban részesült.


Az ünnepélyen további díjak és kitüntetések átadására is sor került, melyekről bővebben itt olvashat.

 

Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar

Szakmai Rendezvények

Az Angol-Amerikai Intézet Reading the City / Városok, olvasatok – Városolvasatok címmel kétnyelvű konferenciát szervez 2012. október 12-én Veszprémben. A konferencia célja, hogy lehetőséget teremtsen az együttgondolkodásra a tér jelentőségét a bölcsész- és társadalomtudományok diskurzusain belül vizsgáló kutatóknak. 

A konferencia válogatott előadásai nyomtatásban és elektronikusan is megjelennek az EASI-UP TOPOS c. folyóirat Városok, olvasatok - városolvasatok munkacímű tematikus számában. A TOPOS a Pannon Egyetem, Angol-Amerikai Intézete által 2012-ben indított és gondozott folyóirat, mely elektronikusan http://toposjournal.hu/ és papíralapon is hozzáférhető.

Műszaki Informatikai Kar

TEHETSÉGEK A MŰSZAKI INFORMATIKAI KARON


Nemzetközi versenysiker

A Pannon Egyetem csapata is részt vett a BEST (Board of European Students of Technology) európai mérnökverseny döntőjén, Zágrábban. A nemzetközi megmérettetésben a rangos második helyezést érték el.
A BEST által rendezett mérnökverseny sorozat nemzetközi döntőjét (European BEST Engineering Competition (EBEC))  augusztus 1. és augusztus 8. között rendezték Zágrábban, ahol a Pannon Egyetem csapata képviselte a közép-európai régiót. A döntőbe jutás előfeltétele a regionális, Közép-európai forduló megnyerése volt. A versenyen két különböző feladatban mérték össze tudásunkat 11 másik európai csapattal. A veszprémi csapat tagjai a Műszaki Informatikai Kar mérnök informatikus alapszakos hallgatója Tóth Péter, a villamosmérnök szakos Babud Imre és Bálint Roland, valamint a Mérnöki Kar mechatronikai mérnök mesterszakos hallgatója Szekretár András voltak.
 


Tehetséggondozó tábor

Az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola kiváló diákjai és a magas pontszámmal felvett elsőévesek számára szervezett nyári szakmai tábort a Műszaki Informatikai Kar augusztus 20. és 26. között Veszprémben, az ország minden tájáról érkeztek diákok.

A  Műszaki Informatikai Kar tehetséggondozó programjának része a nyári tábor, melyben húsz diák ismerkedett meg beiratkozás előtt a karral és érdekes feladatok megoldásában vettek részt. Közülük kilencen kezdik most tanulmányaikat a karon, tizenhárman a középiskolás tehetséggondozásban vesznek részt, az Erdős Iskola természettudományok és informatika iránt érdeklődő diákjai. Az elsőévesek számára magas felvételi pontszámuk garantálta az intézménybe való bejutást, hiszen a kar felvételi eredményei alapján országos rangsorok élén foglal helyet.
 Jövőre matematikai olimpia


Csapatban második helyezést értek el a Svájcban rendezett közép-európai matematikai olimpián a Magyarországot képviselő középiskolás diákok, és mindannyian szereztek egyéni érmet is, többen a Műszaki Informatikai Kar által működtetett Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola diákjai. A diákok felkészítését az iskolai és a kísérőtanárokon kívül az Erdős Iskola tanárai segítették. A közép-európai matematikai olimpia 2013-ban Magyarországon lesz a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara rendezésében. 

 

Kérdőív

Kedves Öregdiák!

Egy gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató szeretné a Pannon Egyetemen és/vagy jogelődjein végzett hallgatók segítségét kérni szakdolgozatához, melynek témája a végzett hallgatók munkaerő-piaci helyzete. A kérdőív ide kattintva érhető el.Köszönjük szépen a segítséget!

Egyéb hasznos linkek

Sportolási lehetőségek és hírek: http://sport.uni-pannon.hu/ 

 Felnõttképzési Intézet: http://efiweb.uni-pannon.hu/

 Öregdiák portál: http://oregdiak.uni-pannon.hu/

 Tanácsadó portál: http://tanacsado.uni-pannon.hu/

 TÁMOP 4.1.1. portál: http://tamop411.uni-pannon.hu/

 Frissdiplomások 2011 - Kutatási zárótanulmány

                                 Veszprémi programok: http://www.veszpreminfo.hu/

Siker - és karriertörténetek gyűjtése

Kedves Öregdiák!
Egyik kiemelten fontos feladatunknak tekintjük az öregdiák szolgáltatások fejlesztését és az öregdiák közösség építését, a kapcsolattartást, hogy információkat nyújtsunk az intézmény jelenlegi életéről és sikereiről.

Az egykori hallgatók szakmai siker- és karriertörténeteinek összegyűjtését és publikálását szintén fontosnak tartjuk, hiszen ezáltal is egy láthatatlan szál erősíti az egykori iskolatársak, tanárok, valamint jelenlegi hallgatók közötti kapcsolatokat. A sikertörténetek továbbá olyan hasznos információkkal szolgálnak a Karrier Iroda tanácsadói számára, amelyekből kiderül milyen kimenetei vannak egyes szakoknak és amely információkat hasznosítani tudnak a karrier és pályaorientációs tanácsadás során.

Ezért örömmel vennénk, ha Ön is, kedves Öregdiák, megosztaná velünk karriertörténetét!

Történetének megírását teljesen Önre bízzuk, melyhez mankóként kérdéseket és főbb pontokat adunk meg, ha szükségét látja egy kis segítségnek. Mielőtt publikáljuk az öregdiák honlapon a történetét, az utolsó változatot elküldjük egy végső jóváhagyásra. A sikertörténeteket a Pannon Egyetem Dékáni Hivatalaiba is elküldésre kerülnek utókövetés céljából.

Az öregdiák siker- és karriertörténetek az alábbi csatornákon jelennek meg:
-    Öregdiák honlap
-    Tanácsadó honlap
-    Öregdiák Sikertörténet Kiadvány
-    Öregdiák Hírlevél, Karrier Hírlevél, Frissdiplomás Hírlevél
 

Jelentkezési határidő: folyamatos

Jelentkezési lap letölthető az öregdiák honlapról.

A jelentkezési lapot és a sikertörténetet az oregdiak@kairo.uni-pannon.hu e-mailcímre várjuk.

És akik ebben a hónapban megosztották velünk történetüket:

 

Reméljük, hogy hírlevelünk sok új és hasznos információval szolgált, sok szép és felejthetetlen pillanatot idézett fel. Bízunk benne, hogy továbbra is figyelemmel követi a Pannon Egyetem életét és eseményeit!

 

 A Hírlevélről leiratkozni az alábbi linkre kattintva lehet: http://listserv.vein.hu/mailman/listinfo/diplomas

Pannon Egyetem Karrier Iroda, 8200 Veszprém, Egyetem u. 10. - http://kairo.uni-pannon.hu

 

2012-09-28 13:50

Vissza